The conversation of the horeca

The conversation of the horeca

10 januari 2014

What about a tip?

Fooi. Een bijkomend voordeel wanneer je in de horeca werkt. Een blijk van waardering en tevredenheid. Leuk als je het gevoel hebt dat je een bepaalde tafel goed bedient hebt en er gezellige interactie aanwezig was en daar vervolgens voor beloond wordt. Maar in sommige landen zit fooi vaak in de prijs inbegrepen en ben je dus eigenlijk verplicht fooi te betalen, ook al wil je dit misschien niet.

Bij Ribs Factory is denk ik 80% van de gasten buitenlands. Chinezen, Japanners, Spanjaarden, Italianen, Zuid-Amerikanen, Fransen, noem het maar op. En vaak voel je dit ook in de fooi. Maar wat zijn nu de fooiverschillen en -standaarden in verschillende landen/werelddelen?

Europa
Nederland/België/Duitsland: 5-10%
Spanje: 5%
Frankrijk: minimaal 10%
Denemarken: Kennen niet echt een fooiencultuur
Rusland: 10%

Italië: Niet de normaalste zaak van de wereld
Rest Europa: Rond de 10%

Azië:
Japan: 0,0. Fooi wordt hier zelfs gezien als een belediging.
China: 3%. 

Noord-Amerika
In de Verenigde Staten zit de 'tip' al vaak inbegrepen in de rekening, daar moet je dan verplicht variërend van 10-20% fooi betalen.
Zuid-Amerika
10%
 
Australië en Nieuw-Zeeland
Zit al in de prijs. Sjieke restaurants: 10%
Afrika
10%

Geen opmerkingen:

Een reactie posten